Het leven is een stroom van natuurlijke veranderingen.
Bevecht ze niet, dat veroorzaakt slechts pijn.
Laat de werkelijkheid, de werkelijkheid zijn.
(Lao Tse)


Aanwezigheid
Bijna altijd hangt er op onze avonden een bijzondere sfeer die je soms haast kunt vastpakken. De energie is vaak sereen, rustig en intens. Dit is ook voor een spreker heel bijzonder, zoals ik in december heb mogen ervaren. Er hing een intense, zachte stilte; een soort deken van helende energie. Je kon het voelen en delen met anderen. Echter, niet iedereen voelt en ervaart hetzelfde. Daarom is het ook fijn om naast voelen ook op een andere wijze ‘informatie’ te mogen ontvangen. Zo kregen we na afloop een paar foto’s te zien, die tijdens de avond gemaakt waren. Hierop waarin heel duidelijk diverse lichtbolletjes te zien, die wel orbs genoemd worden. Dit zijn energie bolletjes die op een energetische aanwezigheid duiden. Een orb is een zichtbare manifestatie van een spiritueel wezen uit een andere dimensie die voor het blote oog, normaal gesproken, niet waarneembaar is. Hoe meer lichtenergie de orb uitstraalt, hoe hoger ontwikkeld dit ‘goede wezen’ is. Met de intrede van de digitale fotografie en vooral de laatste jaren, worden ze steeds meer waargenomen. Het mag ons bemoedigen dat deze prachtige wezens er voor ons zijn, ook al kunnen we ze met het blote oog niet zien. Ze zijn er om ons te ondersteunen in ons leven, bij keuzes, in moeilijke en vreugdevolle tijden. Ze zijn niet alleen aanwezig op een lezing, maar ook in huiskamers, klaslokalen en vergaderzalen. Vooral daar waar we ze uitnodigen in gedachten, via gebed  of meditatie. Vooral onze intentie en gedachten zijn bepalend of ze in meer of minder aanwezig zijn. En ook of ze zich willen láten zien of niet. Maar ze zijn er, altijd! Er is nog zoveel wat wij mensen met ons gewone verstand en zintuigen niet kunnen waarnemen of begrijpen. Voor wat de onzichtbare werkelijkheid betreft, zitten we nog maar in groep 1 op de basisschool van het leven. Er is in dit leven nog veel te ervaren en te ‘be-leven’, als we er maar voor open durven staan en oude denkpatronen durven los te laten. Het leven biedt ons hiervoor vele mogelijkheden door haar stroom van natuurlijke veranderingen. Of we er in meegaan of er tegen vechten, bepaalt in hoge mate de kwaliteit van ons leven. Elke tegenslag heeft een gouden rand. Je moet het alleen wel willen zien! Maar zoals je ‘ziet’, staan we er nooit alleen voor!

P.s: vaak worden orbs afgedaan als stofjes of waterdruppels die zweven voor de lens en het flitslicht reflecteren. Dit is ook waar en komt zeker voor. Er zijn echter ook onderzoeken die een ander ‘licht’ werpen over dit onderwerp. Zoals het boek: ‘Het orb project’ van Miceál Ledwith en Klaus Heinemann, die ik als bron gebruikt heb.
Overigens zijn er ook lagere energieën waar te nemen op afbeeldingen. Die stralen dan geen licht uit, maar zijn meer donkere vlekken die licht opnemen.