De voorbode van de lente, is nieuw leven.

 

 

Alles wat aandacht krijgt,
groeit.
(Aristoteles)


Hooggevoeligheid
Het is hoog tijd dat we het aspect hooggevoeligheid eens wat extra aandacht geven. Hooggevoelig zijn in de huidige westerse samenleving kan behoorlijk pittig zijn. De vele eisen die gesteld worden, de economische ontwikkelingen, je eigen ruimte innemen binnen relaties en gezin, het drukke verkeer, straling… Ga als hooggevoelige maar eens een DVDtje kopen bij de Mediamarkt of op bezoek bij iemand in het ziekenhuis!

De meeste mensen zijn afwisselend ‘zender’ en ‘ontvanger’, maar een hooggevoelige is meer als ‘ontvanger’ afgesteld. Dat maakt je als hooggevoelige niet beter of slechter, maar je bent wel een beetje ànders. Hooggevoeligheid is dus geen kwaal; het is een karaktereigenschap.

Hooggevoeligheid kan een probleem worden als je gedwongen wordt je ware aard te onderdrukken. Dan raken sensitieve mensen in de knel. Ze vergeten wat hun kwaliteiten zijn en kunnen zich niet meer voldoende inzetten. En dat is heel jammer, want de eigenschappen van een hooggevoelige zijn zeer belangrijk voor de maatschappij. Invoelen, inschatten, meevoelen of diep voelen zijn eigenschappen waar ook de huidige maatschappij enorm behoefte aan heeft.. In het oude Griekenland wisten ze al dat alles wat je aandacht geeft, groeit. En sensitief leven is leven met aandacht. Laten we aandacht schenken aan hooggevoeligheid en we zullen er als mensheid van groeien. Want gevoeligheid is een kwaliteit!