Verlicht zijn is niets anders
dan het omarmen van je schaduwzijde

(bron onbekend)

 

Lieve mensen,

Het is alweer maart en de dagen worden langer. Het geeft altijd een goed gevoel als de natuur je weer laat zien dat er steeds weer nieuw leven mogelijk is. Dat het gewoon ‘weet’ dat het weer mag bloeien en groeien. Weten wij dat ook ergens nog diep van binnen, of zijn we het gaande weg kwijt geraakt? En wat is eigenlijk groeien in weten en bewustzijn? Aan de ene kant lijkt het me toe dat groeien een uitbreiding van ons eigen besef en bewustzijn is. Aan de andere kant is het ook het aangaan/loslaten/herschikken van oude pijnen en donkere stukken die we meesjouwen in onze rugzak, of we dat nu willen weten of niet. Deze oude pijnen kunnen van alles zijn; negatieve ervaringen uit onze jeugd, verlies, schaamte e.d.. Je zou ze kunnen samenvatten als onze schaduwzijde die we liever vergeten. Lekker achter slot en grendel, sleutel weggegooid.
Maar in deze tijd werkt dit niet meer en kunnen we die dingen maar beter aangaan en in het gezicht kijken. Of zoals de spreuk hierboven zegt ‘omarmen’. Dit is nog intenser maar mogelijk wel juist. Die ervaring is al van jou, dus waarom dan niet omarmen. We zijn daar vaak bang voor. Maar achter die angst ligt het echte cadeau te wachten. Loskomen van deze zware dingen maakt dat het lichter aanvoelt, vrijer wellicht. Met als gevolg dat je meer aandurft, je grenzen verder durft te verleggen. Meer open staat voor andere denkbeelden die je bewustzijn weer doen uitbreiden en ga zo maar door.
Lichter worden, verlicht worden. Prachtige woorden die horen bij een hogere trilling van je zijn.
Schaduw of duisternis is eigenlijk het ontbreken van licht. Omarm je schaduwen, omarm het leven, omarm je ervaringen. Omarm ook de nieuwe dingen waarvan je voelt dat je ze zou moeten doen,  maar waarbij je nog aarzelt. Misschien zien we je dan bijvoorbeeld bij de lezing van Little Grandmother om dieper te voelen wat Moeder Aarde met je doet en of de kristallen je kunnen helpen om je eigen zijnsenergie te verhogen. Werp licht op je eigen schaduwen en het zal je leven lichter maken.