Intuïtie als innerlijk kompas

 

 

Intuïtie is een spirituele eigenschap;
ze verklaart de weg niet
maar wijst haar eenvoudig aan.
(Florence Scovel Shinn)

 


Lieve mensen,

In deze nieuwsbrief staat intuïtie centraal. Intuïtie is simpel gezegd ‘een weten zonder te weten hoe je het weet’ of ‘inzicht zonder nadenken’. Het overstijgt ons verstand en ‘hoofd-kennis’ om dat het een veel groter bereik heeft dan ons verstand en gekoppeld is aan een groter weten. Dit weten is eindeloos en het is aan ons om ons hier aan te koppelen en van deze prachtige gave die we allemaal in potentie bezitten, gebruik te maken. Waarom lukt dit de een dan beter dan de ander? Voor een deel komt dit omdat we het eigenlijk niet geloven en dat blokkeert. En omdat we er niet mee zijn opgevoed op school of thuis. We zijn getraind om te denken met ons hoofd en uitsluitend met feiten, bewijzen en harde data te werken. Het heeft ons wel veel technologische hoogstandjes gebracht wat een verrijking kan zijn als je het goed toepast. Maar tegelijkertijd is het een verarming omdat we gaande weg onze oorspronkelijke vermogens zijn kwijt geraakt. Dit is de tijd om die weer terug te vinden en je oorspronkelijke vermogens weer op te eisen.

Misschien voel je wel eens dat er dingen niet kloppen zonder dat je daar een vinger achter krijgt. Dat gevoel is intuïtie. En dan de moed hebben op de juiste manier te reageren is de uitdaging. Persoonlijk kan ik echt niet zonder dit innerlijk kompas die mij innerlijk de weg wijst, juist ook buiten mij.

De Maya’s lijken ogenschijnlijk een primitieve stam van lang geleden. Maar ze bezaten een wijsheid en kennis die ongekend is. Nu nog ontdekken we dingen die we niet begrijpen. Hoe ze aan die wijsheid gekomen zijn kun je met gewone feiten vaak niet achterhalen, want dat moet je nogal ‘buiten de box’ denken.

Wij lijken een hoogstaande samenleving te zijn, maar is dat wel zo? Wie goed kijkt en naar zijn of haar gevoel durft te luisteren, weet dat we eerder een primitieve samenleving zijn die redelijk technologisch ontwikkeld is. Is op 9/11 misschien hoogwaardige techniek gebruikt om de gebouwen zo prachtig te doen ineen storten? We zullen het vanzelf allemaal te weten komen, want dat hoort bij deze tijd. Alles wat nog verborgen is zal naar de oppervlakte komen. Gewetens gaan spreken, we  nemen de ‘rookgordijnen’ niet meer serieus en gaan zelf op onderzoek uit. We zijn op ons best als onze intuïtie het verstand wijst waar het moet zoeken!