Toen ik naar buiten liep, mijn vrijheid tegemoet,
wist ik dat als ik niet al mijn angst
haat en bitterheid achter zou laten,
dat ik dan nog altijd gevangen zou zijn.
(Nelson Mandela)

 
 

Lieve mensen,

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het zou zijn als je volkomen vrij zou zijn. Vrij van alle verplichtingen; sociaal, economisch, financieel. Als je niet meer hoefde te werken voor geld, maar ervoor kon kiezen om gewoon iets te doen wat je fijn vindt. Waar je blij van wordt, wat je passie is. Veel mensen zijn om die reden voor het principe van een Basisinkomen. Dat je gegarandeerd een bepaald inkomen hebt waarvan je basisbehoeften (grotendeels) kunnen worden betaald. En dat je dan dingen gaat ondernemen die je altijd al hebt willen doen maar nooit gedaan hebt. Zou je dan die opleiding volgen, dat vrijwilligerswerk doen? Hoe zou je leven er dan uit zien zonder die druk.
Het leven van de meeste mensen is immers zo georganiseerd dat ze wel móeten werken. De huur, hypotheek, studieschuld, schoolgeld voor de kinderen en ga maar door, houdt ons vast in een stramien waaruit het lastig is om je uit los te breken. Want ons financieel- economisch systeem is er niet opgericht om de mens maximaal te doen ontplooien op een manier die goed voelt en past.

Er zijn inmiddels al veel initiatieven in de wereld van mensen die wakker zijn geworden, die durf en moed hebben getoond om dit stramien te doorbreken. Ivo Valkenburg, een spreker deze maand, heeft op één van zijn websites (www.lovemadevisible.eu) hier veel voorbeelden van staan.
Laten we zelf om ons heen gaan kijken waar en hoe het anders kan. En ons verbinden met anderen die hetzelfde willen en ‘samen werken’. Niet via strijd maar in een rustige vastberadenheid samen de juiste stappen maken. En dit zichtbaar maken. Zonder angst, haat of bitterheid zoals we van Mandela kunnen leren. Dan groeit deze verandering stapsgewijs naar een menswaardige samenleving. De enige werkelijke groei is niet die van de economie maar die van bewustzijn.

Of probeer eens uit om de energie van de ‘In-zicht Ontmoet-dag’ te voelen. Grote kans dat je letterlijk kan ervaren hoe een menswaardige omgeving kan aanvoelen. Voor maar zes euro kun je alle lezingen volgen, met alle therapeuten kennis maken. Dat is pas economisch!
November is in ons programma toch al de maand van het gevoel, van de hartsverbinding. Compassie en liefde de economie inbrengen bijvoorbeeld. Op de themadag van 15 november wordt het Hartsveld voelbaar gemaakt. En vanuit dit Hartsveld zijn we verbonden en weten we wat we moeten doen. Dat kan niet missen.