Het meest waardevolle kost niets


 

Alles wat van waarde is in het leven
vermenigvuldigt zich alleen als het wordt gegeven.
(Deepak Chopra)

 

Lieve mensen,

Wat is waarde. Wat zijn de werkelijk waardevolle elementen in ons leven. We zijn opgegroeid met competitie denken, je best doen, goede cijfers halen zodat je later een goede baan kan vinden. Een eigen huis, auto, liefst een modern mobieltje en ga zo maar door. Rente ontvangen op je spaargeld, pensioen opbouwen, appeltje voor de dorst. Veel dingen die we hebben zijn zeker nuttig. Er is ook niets mis met een prettig huis om in te wonen of een betrouwbare auto te ‘bezitten’. Maar we kunnen heel snel vervallen in een soort van bezitterigheid over dat we iets ‘willen hebben’. Op het gevaar af dat het dan bezit van óns gaat nemen. Dat we in het materiële vast komen te zitten.

‘Geluk is met de tevredenen’ wist Aristoteles vroeger al. Geluk ligt daarmee in het accepteren van wat er is, wat je hebt. Wat je bent. En dat je daar tevreden mee mag zijn. Vaak ligt het geluksgevoel juist in de kleine dingen zoals een mooie dag, dauw in een spinnenweb met de zon erop. Een mooie vriendschap, een vriendelijk gebaar. Een arm om je heen. De liefde die je voelt voor je (klein)kinderen bijvoorbeeld. Zij zijn met hun spontaniteit, openheid en puurheid onze leermeesters.

Alles wat van waarde is in het leven vermenigvuldigt zich alleen als het wordt gegeven. Geven zonder er iets ervoor terug te verwachten. Dit onbaatzuchtige is wat we meer in ons leven mogen inbouwen. De waarde ervan weer leren zien en voelen. Daar zal de wereld een stuk beter van worden. Voel maar eens wat oprecht geven met je doet. Vooral liefde en aandacht is een van de kostbaarste dingen die je oprecht kunt geven. En waarvan je een oneindige voorraad ‘bezit’. Het meest waardevolle is nu eenmaal niet te koop!

Ook de beide sprekers van deze maand hebben een bijzondere toegevoegde waarde voor de mensheid. Robbert van den Broeke is een voorbeeld van hoe we niet goed zijn omgegaan met onze bijzondere kinderen die afwijken van het dagelijkse en daarmee juist veel extra waarde hebben. Een levend voorbeeld hoe het nu echt anders moet met al de wijze kinderen die in deze tijd geboren worden.
Dr. Moolenburgh is als regulier arts een stralend voorbeeld. Hij heeft altijd open gestaan voor therapieën en geneeswijzen die buiten de reguliere kaders vielen, maar wel bleken te werken. Die de diepere betekenis van synchroniciteit aanvoelt. En van de invloed van engelen in ons leven. Een dergelijk bezield mens te horen spreken kan een waardevolle ervaring zijn.