De waarheid maakt ons vrij!

 

 

Drie dingen kunnen maar kort verborgen blijven:
de zon, de maan en de waarheid.
(De Boeddha)


Lieve mensen,

Deze uitspraak van De Boeddha is op de lezing van september zeker van toepassing. Als het over gezondheidszorg gaat en met de behandeling van kanker in het bijzonder, dan voel je gewoon dat het allemaal niet klopt. Dat er dingen ‘verborgen’ worden gehouden. Dat er dusdanige keuzes worden gemaakt waardoor we allemaal alleen maar meer moeten gaan betalen onder het mom dat we met elkaar ouder worden en dus langer ‘onder behandeling’ zullen staan. Wat begrijpelijk duurder is. Maar als je dan kijkt wat we voor dat geld krijgen is het steeds minder. Hoe komt dit nu? Persoonlijk kan ik dit allemaal niet overzien noch bewijzen waar het precies tekort schiet. Wat ik wel weet is dat als men mij probeert te overtuigen dat ‘de markt’ het wel zal oplossen, het dan juist niet goed komt. We hebben al genoeg gezien dat de ‘markt’ zorgt voor misbruik met rentestanden, prijsafspraken in de bouw en andere sectoren die nog wel boven water zullen komen. De ‘markt’ geeft vooral hebzucht en persoonlijk gewin de ruimte met als gevolg torenhoge winsten en hoge salarissen en macht voor slechts enkelen.
Maar gelukkig leven we nu in een tijd dat de waarheid overal naar buiten komt. Niet meer verborgen gehouden kan worden! Niet in jou en mij, niet in de politiek, religie, bankwereld en ook niet meer in de zorgsector in de brede zin van het woord.
Het wordt onderzocht en verwoord door mensen als Ard Pisa, die gedreven zijn om de misstanden te duiden én die met alternatieven durven te komen. We moeten de waarheid niet verwarren met de volgzame mening van een meerderheid. Of overlaten aan mensen die ‘het wel beter zullen weten’. We mogen de waarheid in onszelf toetsen over wat ons wordt voorgehouden (ja, ook tijdens de lezing). Wij hebben (in potentie) dat intuïtieve vermogen tot waarheidsvinding, nu meer dan ooit!