Wat is werkelijkheidAls we alleen maar openstaan voor de ontdekkingen
die overeenstemmen met wat we al weten,
kunnen we ons net zo goed blijven afsluiten.
(Alan Watts)

 

Lieve mensen,

De eerste lezingen van een nieuw seizoen komen eraan met bijzondere sprekers en onderwerpen. De vraag is of wij er ook klaar voor zijn. Staan we open genoeg om nieuwe horizonten te gaan verkennen of het valt het soms naar ons gevoel te ver buiten onze eigen referentiekaders? Roepen bepaalde beelden en ervaringen teveel weerstand of angst in ons op? Of willen we ons eigenlijk niet teveel verdiepen in het lastige concept dat onze 3D-werkelijkheid eigenlijk een illusie is. En als dit alles dan wel een illusie is, wat is dan wél de werkelijkheid en kunnen we die dan wel zien, invoelen en ervaren terwijl we in een aards lichaam zitten? Beide sprekers in september hebben diepe en vaak schokkende ervaringen opgedaan. En toen ze na verloop van tijd die ervaringen een plek hadden gegeven (balans) in hun denken, voelen en innerlijk weten, werd het tijd om die bijzondere indrukken te gaan delen met de wereld.

Er wordt veel geschreven over deze maand september (a september to remember). Ik voel zelf ook de energetische kracht van deze periode. In meerdere plaatsen in mijn lijf, maar vooral ook aan mijn hoofd. Veel druk, energie en turbulentie. Met als gevolg; duizeligheid, migraine-achtige pijntjes, moeilijk kunnen concentreren, piep en gesuis in mijn oor, druk op de borst of een overmatige gevoeligheid her en der. e.d.
Maar we hoeven daarover geen angst te hebben. Is niet nodig. Want weet je, meestal is angst óók alleen maar een illusie. Angst is vaak niet meer dan een gedachte, een concept die zich in ons heeft vastgezet. In die zin is angst een eigen creatie, een eigen schepping. Angst is een onbalans in jezelf. En wie wil dat nou vasthouden!
De energetische turbulentie van September kan ons juist helpen op te schonen wat ons niet meer dient en deze onbalans te lijf te gaan. Dat is pas echt opruimen! Het leven biedt ons voldoende kansen (testen, oefeningen, cases) om dit aan te gaan en te groeien in het besef: wat is illusie en schijn en wat is echt werkelijkheid. Wat is echt van waarde.

Beide lezingen geven ons naar mijn gevoel de gelegenheid om onze blik te verruimen en onze bestaande denkpatronen te testen. Op school zijn er eerst de lessen en daarna een test. In het leven is er eerst de test en dan volgen de lessen (hoe  ga je ermee om). Het adagium van de oude tijd was; eerst zien en dan geloven. Het adagium van de nieuwe tijd is echter dat waar je werkelijk diep in gelooft, van droomt, wenst, verlangt, zich manifesteert in overeenstemming met de blauwdruk van je ziel en Hoger Zelf. En op de juiste tijd (oefening in geduld). Wij zijn de mede-scheppers van onze eigen toekomst. Voor mij is dat geen illusie meer, maar werkelijkheid!