Welkom bij In-zicht

Yfke Laanstra | 10 oktober 2018

Reserveren mag, hoeft niet.

Bits, Bytes & Bewustzijn (Slow Tech - Bewust omgaan met technologie)
Er zijn niet zoveel mensen in Nederland die zich werkelijk verdiept hebben in het snijvlak van geavanceerde technologie en bewustzijn. Yfke Laanstra heeft het talent, een grote nieuwsgierigheid en het vermogen om een brug te slaan tussen deze beide werelden. We hebben haar leren kennen als een enthousiast en bevlogen mens en een vaardig spreker.

Het thema is zeer actueel. Er zijn krachten in de wereld die de biologische mens met de meest vernuftige technieken willen samenvoegen. Zodat ons brein en bewustzijn gemanipuleerd kan worden en kneedbaar is voor invloed van buitenaf (transhumanisme).
Veel mensen zijn ook verslaafd geraakt aan hun smartphone, aan Facebook, Twitter, Whatsapp en Instagram en lijken altijd beschikbaar te zijn. Maar is dit de weg?
Slow Tech biedt wellicht een oplossing hiervoor. 
Als je ‘bijgepraat’ wilt worden over beide thema’s, en naar mogelijke oplossingen zoekt, dan is dit je kans!


Yfke: ‘Er vinden immense verschuivingen plaats, zowel op het wereldtoneel als diep in onszelf. Daarnaast bevindt de computertechnologie zich in een ongekende stroomversnelling. Dit zal ons mens-zijn en onze werkelijkheid radicaal en onherkenbaar veranderen in de komende 15 jaar.
In de toekomst worden we wellicht niet meer geboren maar enkel nog gefabriceerd, gekloond, ontdooid, gedownload of geprint. In een wereld voorzien van kunstmatige intelligentie en vergeven van kunstmatige frequenties.'


Virtual Reality, ‘wearables’ zoals smartwatches en het ‘Internet of Things’ zijn booming. Biologie en technologie smelt steeds meer samen, denk aan de implantatie van chips, het printen van organen, robotjes in je bloedbanen en het uploaden van je mind in een computer.
Wat zijn de implicaties voor ons bewustzijn, welzijn en mens-zijn? Is er sprake van een upgrade of juist een downgrade?


Datum: 10 oktober 2018
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: ’t Haske in Joure (Frl), in 'Skarsterlânzaal'
Door: Yfke Laanstra


Aanmelden kan via onze website. Betaling gaat via iDEAL.
Je krijgt meteen een e-ticket en een factuur per email toegestuurd.


Vragen via post@in-zicht.nl

Uitverkocht

€ 12,00

Activiteit Omschrijving

Details

Op haar website schrijft Yfke Laanstra (futurist, auteur & spreker, holistic hacker) het volgende:
'Het is juist je perceptie, jouw wereld- en mensbeeld welke jouw realiteit bepaalt. Dus het vergroten van je bewustzijn en het onderzoeken van je huidige perceptie is essentieel. In werkelijk alles.

Ik ben gegrepen door het vinden van antwoorden op de grotere vragen in het leven zoals 'wie ben ik?', 'wat ben ik?' en 'waarom ben ik hier?' Te ontdekken wat het werkelijk betekent om Mens te zijn. Om volledig aanwezig te zijn, in mezelf, met de ander en in de wereld. Juist in de tijd waarin we nu leven, waar technologie booming is, is (en wordt) deze zoektocht belangrijker dan ooit.

Computertechnologie fascineert me mateloos. Ik voel me hier diep mee verbonden en voel tegelijkertijd het spanningsveld dat het oplevert. De geweldige kansen, morele uitdagingen maar ook de existentiële gevaren. Wat is (nog) echt, wat is kunstmatig? Is het verantwoord dat we ons DNA gaan herprogrammeren? Hoe verhouden we ons eigenlijk tot technologie? Dienen mens en machine samen te smelten? Is het mogelijk ons bewustzijn te uploaden in een computer? Wat is eigenlijk werkelijkheid?

Wat ik mezelf, na het schrijven van mijn boek 'Bits, Bytes & Bewustzijn' pas wérkelijk ben gaan beseffen is dat onze grootste uitdaging in deze tijd niet zozeer is dat we overgenomen worden door robots maar dat we er langzaam maar zeker (onbewust) zelf één worden. Dat we meer en meer vervreemd raken van wie we werkelijk zijn, van wat zich binnenin ons afspeelt en wat voor ons werkelijk van waarde is. Verwijderd van onze gevoelens, emoties en ons lichaam. Met verstrekkende gevolgen.

Ondanks al mijn kennis rondom het snijvlak van bewustzijn, computertechnologie en menselijk potentieel breek ik constant mijn nek hierover. In het vinden van een gezonde balans in online en offline zijn, in het verantwoord omgaan met computertechnologie. Ik voel me namelijk volledig in m'n element achter beeldschermen. Deze verschaffen me 24/7 toegang tot oneindige virtuele bibliotheken, brengen me in contact met de meest fascinerende mensen waar dan ook ter wereld en laten me prachtige virtuele creaties tevoorschijn toveren. Ik krijg er geen genoeg van. Maar inmiddels realiseer ik me dat ik de impact van al deze beeldschermen en internetverbindingen zwaar onderschat heb. Verandering begint met bewustwording, maar dat alleen is niet genoeg. Het vergt bewust hiernaar te handelen en hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. Iedere dag en ieder moment opnieuw. Hoe moeilijk dit ook is, want het internet wordt niet voor niets digitale heroïne genoemd.'

Slow Tech
Slow Tech pleit voor een bewust leven waarbij menselijke waardes als geluk en zingeving voorop staan. Waardes die niet in algoritmes zijn te vangen. Een leven met liefde, zorg en aandacht. In al haar aspecten. Zodat dit de kunstmatig opgevoerde snelheid van het leven weer vertraagt, terugbrengt naar haar natuurlijke ritme. Waar we weer tijd voor elkaar nemen. We dienen pas op de plaats te maken, te vertragen, te verstillen. Zodat oppervlakkigheid weer plaats kan maken voor diepgang, de drang naar succes voor zingeving. Ik plaats kan maken voor Wij.

Slow Tech roept op tot echt leven. Vanuit authenticiteit. in verbinding met alles wat leeft. Een leven waarin technologie dienend is.
Dienstbaar aan onze groei en ontwikkeling, van zowel ons welzijn als ons bewustzijn. Aan een werkelijke liefdevolle verbinding met onszelf en de ander. Analoog en écht is het nieuwe luxe.

Bij haar boek is ook een gratis App verkrijgbaar. Wil je de app downloaden klik hier.

 

 

Aanvullende Informatie

Aanvullende Informatie

Website(s):

www.yfkelaanstra.nl

Door: Yfke Laanstra
Datum: 10 okt. 2018