foto Pim van Lommel 2013 portret 4kant kl

Eindeloos Bewustzijn door Pim van Lommel

Sinds het publiceren van zijn artikel over bijna-dood ervaringen kunnen we niet meer om dit verschijnsel heen. In zijn lezing legt Van Lommel stap voor stap uit hoe mensen die klinisch dood zijn toch zo’n indringende ervaring kunnen hebben.

In 2001 publiceerde cardioloog Pim van Lommel in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet over zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen. Het ging om een onderzoek bij 344 Nederlandse patiënten die een hartstilstand hadden overleefd. Van hen bleken 62 een bijna-dood ervaringen te hebben meegemaakt. Van Lommels artikel was wereldnieuws. Sindsdien kunnen we niet meer om het verschijnsel ‘bijna-dood ervaring’ heen. Het is een authentieke ervaring die niet is te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort. Een bijna-dood ervaringen verandert mensen blijvend. In zijn lezing legt Van Lommel stap voor stap uit hoe mensen die klinisch dood zijn toch zo’n indringende ervaring kunnen hebben. Hij doorspekt zijn betoog met verhalen van mensen die een bijna-dood ervaring hebben meegemaakt. Met de meesten van hen heeft Van Lommel persoonlijk contact gehad. Volgens Van Lommel is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden. Er zal in de voordracht dieper worden ingegaan op deze conclusies.

Na het einde van de lezing zal Machteld Blickman een verhaal houden over haar eigen BDE.
 

Drs. Pim van Lommel (1943) was van 1977 tot 2003 als cardioloog verbonden aan het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Hij publiceerde diverse artikelen over cardiologie. In 1986 begon hij zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd. In 2001 publiceerde hij dit onderzoek in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet. Daarnaast werkte hij mee aan verschillende boeken over bijna-dood ervaringen en publiceerde er diverse artikelen over.
In 2007 verscheen zijn boek ‘Eindeloos bewustzijn’: een wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaring. Het boek is een bestseller. Het is nu in de 25syte druk, en er zijn inmiddels ruim 150.000 exemplaren van verkocht. Het is in 9 talen vertaald, en wereldwijd zijn er ruim 250.000 exemplaren verkocht.

Pim van Lommel houdt over de hele wereld lezingen over bijna-dood ervaringen en over de relatie tussen bewustzijn en hersenfunctie. In 2005 ontving hij de Dr. Bruce Greyson Research Award van de International Association of Near-Death Studies. Een jaar later kreeg hij uit handen van de president van India de Life Time Achievement Award op het World Congress on Clinical and Preventive Cardiology. Zijn boek ‘Eindeloos Bewustzijn’ (2007) werd genomineerd voor ‘Het boek van het jaar 2008’. In 2010 ontving hij de  2010 Book Award van de Scientific and Medical Network, en in 2017 ontving hij de Elisabeth Kübler-Ross Award, uitgereikt door de vereniging Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, de VPTZ.

Pim van Lommel studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in cardiologie. Voor meer informatie zie: www.pimvanlommel.nl

Reserveren
Reserveren noodzakelijk (zie hieronder).

Betaling gaat via iDEAL.
Je krijgt meteen een e-ticket en een factuur per mail toegestuurd.

Vragen via post@in-zicht.nl

Sold out!

Datum

12 feb 2020
Expired!

Tijd

19:30 - 22:15

Deelname

€15

Locatie

Party Zalencentrum 't Haske - Joure
Vegelinsweg 20, 8501 BA Joure
Categorie
Shopping Basket