Banner Nieuwsbrief

Nieuwsbrief december 2020

Het hart doet moeiteloos, in enkele tellen,
waar het hoofd soms jaren voor nodig heeft.
(Thomas Carlyle)Lieve mensen,

Een van de dingen die ons kunnen helpen om onze zijnstrilling te verhogen en innerlijke rust te vinden in deze tijd, is om meer vanuit ons hart te gaan leven. Om vanuit het hart te kunnen leven is het van belang om de taal van het hart meer te leren begrijpen en (ook innerlijk) te spreken. Wat is dan precies de taal van het hart? Voor mij zijn enkele sleutelwoorden in deze gevoelstaal: mildheid, zachtheid, compassie, vergeving, dankbaarheid en liefde.

We kennen die begrippen allemaal heel goed. Waarom kost het ons dan nog zoveel moeite om het in praktijk te brengen? Waarschijnlijk weet je het antwoord inmiddels zelf ook wel. Er zit mogelijk wat restanten van ego(pijnen), angst en ongeloof tussen het weten en het doen. Verstand zit in het hoofd en intuïtie in het hart. Ons bewustzijn kan beide facetten van ons mens-zijn combineren. Verwarring ontstaat als je verstand niet wil horen wat je hart zegt. Maar jij, jij bént de kapitein op je eigen levensschip! Jij bepaalt toch wat je wilt denken en doen?! Niemand anders!
Neem daarom een besluit om vanaf nu vanuit je hart te gaan leven. En neem dat besluit met geheel je hart en ziel, zodat je het kan voelen als een emotie in je lijf. Dan krijgen de standaard denkpatronen van het verstand algauw minder ruimte.

Uit eigen ervaring weet ik dat het enorm helpt als je bewust een besluit neemt waar je helemaal achter staat. Dan komt er alertheid in hoofd en hart, en komt er energie vrij om het te doen. Een positief gevolg is dat je ook meer te weten kan komen over de blauwdruk van je leven. Waarom je hier bent. Want je hebt iets te doen in deze tijd! Daarom is het zo belangrijk om de taal van het hart je meer eigen te maken.

Onze blauwdruk kan eenvoudigweg niet alleen met het verstand ontdekt en begrepen worden. Daarvoor moeten we de diepere lagen in onszelf ontsluiten. Dat kan naar mijn gevoel alleen maar via de intuïtieve weg van het hart. ‘Want een liefhebbend hart is de meest waarachtige wijsheid’, schreef Charles Dickens ooit.
Probeer het maar eens uit. Leef maar wat meer vanuit je hart en voel wat het doet in je dagelijks leven. Gooit je hart maar eens ‘over die muur waar je nog niet over kon gaan’ en de rest zal volgen overeenkomstig je blauwdruk.

Als onze gedachten dan milder worden zullen ook onze gevoelens milder worden. Onze gedachten en gevoelens maken deel uit van onze fijnstoffelijke wereld. Vandaaruit kunnen we de grofstoffelijke wereld gaan veranderen. Hou in mildheid vanbinnen uit, het oog op de liefdevolle wereld die je straks na de chaos wilt zien. Immers vanuit de fijnstoffelijke werelden worden de grofstoffelijke werelden gemanifesteerd. Dwars door de chaos heen zal dit dan ontstaan. Het kan de huidige pittige tijd mogelijk ook lichter maken of verkorten. Sámen kunnen we dit. Zalig zijn de zachtmoedigen want zij zullen de nieuwe Aarde beërven!

Comments are closed.