Banner Nieuwsbrief

Nieuwsbrief december 2023

Je zorgen maken is als bidden voor wat je niet wilt.
(Isaac Shapiro)

Lieve mensen,Het is winter, en de eerste sneeuw is gevallen. Het is een prachtig gezicht als de zon opkomt en over de besneeuwde bomen en velden schijnt. De winter is ook de tijd waarbij de natuur zich helemaal naar binnen keert. Voor de mens kan het ook een tijd zijn van zelfreflectie. Waar sta ik nu, wat heeft het afgelopen jaar mij gebracht? Wat heb ik op een dieper niveau innerlijk mogen leren. En wat kan ik er mee doen in het nieuwe jaar?

Rond 21 december werd vroeger in veel landen het Midwinterfeest uitbundig gevierd zoals bij de oude Kelten. Op bijzondere plekken als Stonehenge in Engeland en Newgrange in Ierland viel het lage zonlicht diep in het binnenste van deze heilige plaatsen. Daarna leek het alsof de zon drie dagen lang zich niet bewoog. En toen, heel subtiel, was er beweging en kwam de zon op een andere plek op aan de horizon. En vielen de eerste zonnestralen van de nieuwe dag op een net even andere plek het heiligdom binnen. En dan wist men, de zon beweegt, en zal krachtiger worden! Het licht zal het donker weer overwinnen! Het zal weer lente worden, warmer worden, en hun stam zal overleven!

Dat was aanleiding genoeg voor een groot feest; het feest van het licht. Men vierde dan dat het licht het donker heeft overwonnen. Op veel plaatsen in Europa werd dit feest gevierd onder verschillende namen. Later heeft de kerk daar het Kerstfeest ‘overheen gelegd’ omdat ze dit oude gebruik niet konden uitroeien. Uiteindelijk vielen al de lichtfeesten op dezelfde dagen.

Een winterzonnewende is dus een belangrijk keerpunt. Het betekent dat er meer licht in de donkere dagen doordringt. Niet alleen in de buitenwereld is er dan meer licht, ook in onze binnenwereld mag dan meer licht ‘gezien’ worden. We mogen beseffen dat dit een goed moment is om uit de donkere perioden uit ons leven te stappen. Die tijd achter ons te laten, door er geen aandacht meer aan schenken. Immers er gloort meer licht aan de horizon! De natuur stimuleert ons om haar na te volgen. Zo binnen, zo buiten!

In de (oude) wereld om ons heen zijn veel ontzielde structuren waarmee we zijn opgegroeid en waren we ons tot voor kort niet bewust dat zielsbewustzijn geen deel uitmaak van hun wijze van handelen. We zien deze structuren nu wankelen. En ze zullen omvallen. Alles wat zich in Den Haag afspeelt is daar een voorbeeld van.Bezielde structuren zullen ervoor in de plaats komen. En waar bezieling is, is van nature verbinding. Met elkaar, met de natuur en met het Universum. We kunnen met een gerust hart en een open mind de winterzonnewende vieren en de nieuwe bezieling binnen en buiten ons omarmen. Dit is de tijd van een grote omwenteling ook voor mij en jou, lieve lezer. Want wij zijn als bewuste en bezielde wezens in staat om dit nieuwe en bezielde mede mogelijk te maken.

Heb geen angst, maar vertrouw, want wij zijn met miljoenen. En wat je bezield gaat doen zal ongetwijfeld passen bij de blauwdruk van je leven. Laat je maar verrassen! Je zorgen maken is als bidden voor wat je niet wilt.

 
 

Comments are closed.